MUSEUS I MONUMENTS
PALAU REIAL

 

El Palau Reial era un dels edificis més emblemàtics de València, residència monàrquica des de Jaume I fins que va ser enderrocat al març de 1810 per orde de la Junta de Defensa Militar, perquè no servira a l’exèrcit francés en l’atac contra la ciutat. S’ha mantingut el seu record pel nom dels seus jardins que actualment són els coneguts Vivers o Jardins del Real.
[tabs-galeria collapsible=true selected=”1″ event=”click” position=”bottom”]
[tab-galeria title=”Llegir més”]

 

Estava al nord del riu Túria, i es va instal•lar sobre una almúnia o finca d’esplai dels governants àrabs. Jaume I va triar el lloc com a residència personal, però prompte va ser necessari un nou edifici amb millors instal•lacions, i va construir-se un nou palau durant els regnats de Jaume II (1291-1327) i Pere IV, el Cerimoniós (1336-1387).

 

El Palau Reial a l’edat mitjana estava format per dos cossos: un més xicotet amb torres als quatre cantons, on s’ubicava la primitiva capella, i un altre de majors dimensions, concentrat al voltant de dos patis amb dependències d’ús públic i habitacions privades per a la residència personal del monarca. La façana principal comptava amb una gran porta flanquejada per dos potents torres i un fossat construït el 1356 davant de la guerra amb Castella.

 

El regnat d’Alfons el Magnànim va ser una de les seues etapes més brillants, al fixar ací la seua residència permanent la seua esposa, la reina Maria de Castella. Les seues habitacions es van situar al voltant de la torre occidental de la façana i estaven prop de la capella on es guardava el Sant Calze, portat a València pel rei l’any 1424 i que, posteriorment, es va donar a la Seu, on es venera actualment. En este moment es va ubicar a la planta baixa l’Arxiu del Regne.

 

Amb els Àustria, el palau va ser una residència reial esporàdica, perquè els reis es van establir a Toledo i Madrid. No obstant això, el nomenament d’un virrei per a València va servir per a desenvolupar una xicoteta cort al Palau Reial, principalment amb Germana de Foix i el Duc de Calàbria, el qual va instal•lar ací la seua famosa biblioteca i va formar una capella de música amb vora 40 membres, les composicions de la qual van ser arreplegades en el Cançoner del Duc de Calàbria.

 

El 1599 s’hi van escometre importants reformes per a la boda de Felip III amb Margarida d’Àustria a València, que van viure al palau entre els mesos de febrer i maig.

 

Una de les reformes més importants va ser la de 1645, amb motiu de l’arribada de Felip IV per a convocar Corts a València. Es va construir un pòrtic classicista amb pilars rectangulars i arcs de mig punt que sustentaven una galeria superior amb balcons que s’utilitzaven per a contemplar festejos com ara focs d’artifici, desfilades eqüestres, competicions, etc.

 

Amb els Borbó, va passar a dependre de l’exèrcit, de manera que va perdre el seu caràcter de residència reial i es va utilitzar per a albergar-hi dependències administratives i una xicoteta guarnició.

 

Després del seu enderrocament l’any 1810, este símbol del Regne de València, va quedar en l’oblit, de manera que la seua imatge només es coneix a través d’alguns plànols com els de Mancelli, Tosca o Manuel Caballero. L’any 1986, durant les obres de construcció del col•lector nord, van aparéixer les primeres restes arqueològiques del palau i, posteriorment, el 2009, les excavacions realitzades pel SIAM van traure a la llum i posaren en valor les restes de la façana principal del palau, amb l’accés original flanquejat per dos torres que es poden visitar als Jardins de Vivers.
[/tab-galeria]
[tab-galeria title=” “][/tab-galeria]
[/tabs-galeria]

entradasVENTA DE ENTRADAS

 

llegar COM ARRIBAR

 

Avd. General Elío, s/n (Jardins del Reial). 46010 València.

 

horarisHORARIS

 
1 abr – 31 oct: dilluns a divendres 7.00h a 21.30h
Caps de setmana i festius: 7.30h a 21.30 h
1 nov – 31 mar: dilluns a divendres 7.00 h a 20.30h
Caps de setmana i festius: 7.30h a 20.30 h
 

CENTRE D’INTERPRETACIÓ

 

Cita prèvia: Telèfon 962 08 45 84

 

plano_DBB64BVORE PLA MONUMENT

 

[tabs-galeria collapsible=true selected=”0″ event=”click” position=”bottom” ]
[tab-galeria title=’galeria-fotos‘]

[/tab-galeria]
[tab-galeria title=’posicion‘]

[/tab-galeria]
[/tabs-galeria]